BUREAU JB♦MATTO
Preview van de Zelfgenerende Universele Autobiografie. Met unieke web-to-print functies. Zie ook hier.
Testjes voor gedrukte Universele Autobiografische Kalenders. Bekijk of download hier ook de laatste versie van het bijbehorende manifest.
Even terug naar een bezoek aan Kiev in [2006].
Een essay over de kunst van schoonheid zien in verbrokkeling en jezelf verbrokkelen tot schoonheid in deze deze catalogus met zelfportretten van Sam Drukker. [2022]
Had het ontwerp van een huis een echtscheiding kunnen voorkomen? In mijn bijdrage in dit boek over de architekt Bruno Taut wordt beweerd van wel.
De novelle De spons in ons verscheen december 2014 bij uitgeverij Wereldbibliotheek.
Tijs Goldschmidt ontving het eerste exemplaar van De Spons In Ons in de Artis Bibliotheek.
'De mens is het minst gelukte onderdeel van de schepping. Maar misschien kan dat hersteld worden.'

Twee wetenschappers zijn bij Bonaire op zoek naar een nieuwe sponssoort. J.B. Matto, die in een duikboot met hen mee afdaalt in een diep rif, vraagt zich af waarom er zoveel in ons leven mislukt, en waarom ons lichaam keer op keer faalt. Hij ontdekt dat de spons in ons talrijke mogelijkheden biedt om als mens opnieuw te beginnen.
Deze pagina stelt telkens nieuwe 'tekstfragmenten' uit De spons in ons samen - klik op de zinsdelen om ze in het manuscript terug te vinden. En dan kan er weer opnieuw gecombineerd worden!
Trouw, 28 juni 2012 Interview
De roman Nieuwe Chinese plantenkunde, verscheen mei 2012 bij uitgeverij Wereldbibliotheek.
De inhoud van Nieuwe Chinese plantenkunde bestaat uit 70 verhalen, essays en reisverslagen.
De hoofdpersoon verruilt Nederland voor de Chinese miljoenenstad Chongqing. Daar is hij tijdelijk als 'buitenlands expert' verbonden aan de plaatselijke universiteit. Door zich de Chinese omgang met tegenslag eigen te maken, hoopt hij afstand te kunnen nemen van een vastgelopen relatie thuis. Het loopt anders. Klik hier voor een leesfragment:
Boekpresentatie en inwijding in de He Hua Tempel op de Zeedijk in Amsterdam, met een fragment uit de introductie van Koos Hageraats en foto's van Anya van Lit.
De inhoud van Nieuwe Chinese plantenkunde berust op bestaande personen en werkelijke situaties. Aan de volgorde van woorden en fragmenten is wel enigszins gesleuteld. Om dat proces te illustreren genereert deze pagina bij toeval telkens nieuwe (on)zinnige spreuken en wijsheden, samengesteld uit tekstlinks naar de originele pagina's van het manuscript. Oorspronkelijk bedoeld als eerbetoon aan Chinese spreekwoorden, in de praktijk bovendien een manier om de zinnen te verzetten.

Radio 5 (BOS), 29 september 2012

Ongemakkelijk interview

RTL4 (Koffietijd), 21 april 2012

Curieus ragment met Betty Schuurman
Trouw, 13 december 2014
Interview
Dagblad van het Noorden, 28 april 2012
Recensie